De Hoge Raad heeft op 8 november jl. uitspraak gedaan over de vraag of een werkgever verplicht is een slapend dienstverband met een werknemer te beëindigen en of daarbij de transitievergoeding moet worden betaald. 

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking. Een paar gevolgen op een rijtje.

De wet bepaalt welke gronden tot ontslag kunnen leiden. Eén van de wettelijke ontslaggronden betreft disfunctioneren (de ‘d-grond’).

 Is transitievergoeding verschuldigd als sprake is van een deeltijdontslag? Het oordeel van de Hoge Raad.

De WWZ (Wet Werk en Zekerheid) wordt aangepast. Op basis van de ervaringen met het nieuwe ontslagrecht sinds 2015 (de WWZ), is het kabinet van mening dat de keuze voor een arbeidsrelatie (zzp, flexibel of vast) nog teveel wordt gemaakt op basis van kosten en risico’s, in plaats van de aard van het werk. Dit leidt tot ongelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Heeft een werknemer recht op een transitievergoeding als deze een aantal uren per week minder moet gaan werken?

De Hoge Raad heeft op 16 februari 2018 een uitspraak gedaan over een ontslag wegens disfunctioneren. De Hoge Raad gaat daarbij in op het vereiste bewijs en de toetsing van het bewijs door de rechter. 

Recht en praktijk gaan niet altijd samen, is een veel gehoord gezegde. Dat blijkt wel weer uit een uitspraak van het Hof te ’s-Hertogenbosch. Juridisch goed te volgen, doch bij menig ondernemer zal deze uitspraak de wenkbrauwen doen fronsen.

Vragen? Wij bellen u!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Mr. Albert Kluwen

Direct contact?

E-mail:
a.kluwen@dekoningarbeidsrecht.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

kluwen

Mr. Joyce Gonlag

Direct contact?

E-mail:
j.gonlag@dekoningarbeidsrecht.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Joyce Gonlag

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com